Mere om maling

Naturlige malinger er bevægelige og kan arbejde med materialet, og hvis der trænger en smule vand ind i en revne bliver den ikke lukket inde, som hos konventionel acrylmaling, men kan tørre ud igen. De naturlige malinger har en levende glød, som forskønner materialet de er malet på, og de ældes på en smukkere måde end plastikmaling.

Der er to gode grunde til at male: af æstetiske grunde og for at beskytte træ- og murværk. Til en udvendig beskyttelse er en velgennemtænkt konstruktion ligeså vigtig. Hvis huset skal kunne ånde, indebærer det, at der vælges maling baseret på naturlige råvarer.

Linolie og linoliemaling bruges til maling af træværk indvendig som udvendig. Linolie er lavet af hørfrø. Den kan bruges i koldpresset form uden pigment til træværk, som plankeværk eller køkkenbord, hvor den trænger ind i træet og efter nogen tid hærder og beskytter mod råd og fugt. Iblandes linolien farvepigment, højnes beskyttelsesgraden til udvendig brug, da pigmentet kaster sollyset nedbrydende stråler tilbage.

Kalkmaling er en gammel beskyttelsesform af huse og stalde. Det kræves også her, at man kender til det, man arbejder med. Kalken smøres på i flere tynde lag og må ikke påføres i direkte sol. Kalkmaling bruges i Andelssamfundet først og fremmest til indvendig maling af lervægge. Iblandet en smule farvepigment giver det lervæggene beskyttelse og en smuk glød.

Til den indendørs maling i Andelssamfundet er der i de fleste tilfælde brugt en maling baseret på naturprodukter. Den er uskadelig at indånde og der lugter ikke grimt i et nymalet hus. Væggene er mere sarte end traditionelt malede vægge, men har man en gang boet i et hus malet med naturmaling, bliver det til en ubetydelig ulempe. Der er i øvrigt mange forbedrede produkter undervejs af miljøvenlig maling, også vaskbare malinger

Andelssamfundet, fremstilling af maling Andelssamfundet, maling