Bogruppe 5

Bogruppe 5 består af 17 andelsboliger. Bogruppen hedder officielt: »Andelsboligforeningen Søvejen« og består af 27 voksne og 14 børn, som siden maj 2004 har beboet de 17 andelsboliger og boltret sig i fælleshuset. Boligerne er miljøvenlige og omslutter vore daglige gøremål af et godt indeklima – når vi da ikke opholder os ude i de dejlige åbne, grønne arealer.

Vi er en meget bredt sammensat gruppe af mennesker. Aldersspredningen er stor: unge mennesker - familier med børn - enlige med og uden børn - babyer og små børn - teenagere - efterlønnere og pensionister. De fleste er af dansk ophav, men nogle er lokket hertil fra England, Irland og Mexico. Af uddannelse er vi: pædagoger, journalist, arbejdsledige, kunstnere, læge, sygeplejersker, psykolog og andre akademikere, alternative behandlere, landbrugsuddannet, snedker og folkeskolelærer.

Det er et spændende sted at bo - for vi vil et andet, mere økologisk og bæredygtigt samfund og har fortsat mange planer og visioner. Vi diskuterer meget og når ikke altid til enighed - sådan er demokrati! Diskussionerne afspejler vores alsidige erfaringer og forskelligheder i sind og temperament, og vi forsøger at huske på at bruge disse forskelle konstruktivt for at kunne lade os lære og inspirere af hinanden, og for at kunne få nogle af planerne og drømmene ført ud i livet. Og hyggen spreder sig da også som oftest under fællesspisningerne. Fælleshuset måtte i planlægningsfasen reduceres en del i størrelse og derfor også i muligheder, men resultatet er med fælles hjælp og det daglige liv blevet til et dejligt sted at tilbringe nogle timer i mange forskellige sammenhænge.

Vi bor i fem forskellige et- og toetages rækkehuse. De største boliger er 105 m2 og de mindste 62 m2. Fælleshuset er 80 kvm. og består af køkken og stor spisestue ud i et - gæsterum og et stort badeværelse med vaskefaciliteter - værksted og solvarmeanlæg er i et rum for sig.

Vi har med byggeriet tilstræbt at leve op til den miljøstandard, som der bygges efter i AiH. Vi har bygget i træ med papirisolering for at sikre et godt indeklima - PVC-fri elledninger og afløb - samt miljøvenlig maling. På de toetages sydvendte huse har vi solfangere til forsyning af varmt brugsvand.

Andelsboligforeningen blev dannet som en ”selvgroet” forening i 2002, og langt de fleste nuværende beboere var med fra starten i den følgende byggeproces.

Efter oplæg fra arkitekt og advokat blomstrede alle drømmene og ideerne hurtigt. Siden fulgte en proces med pengepungen i fokus, hvor vi alle måtte gå mere eller mindre på kompromis for at sikre den miljøvenlige kvalitet og rammerne for vores virkelyst bedst muligt. Det var til tider en meget svær opgave, og vi har mange at takke – ikke mindst hinanden – for, at det ikke blev nødvendigt at droppe byggeplanerne helt.

Det første spadestik blev taget Sankt Hans-aften i 2003, og vi var endelig i gang med at bygge. Vi var flere, som var ude og kigge til husene i det følgende års tid. Rejsegildet blev afholdt i december 2003 med pølser og øl og sodavand, og det var dejligt at se de mange ansigter fra AiH, som kiggede forbi. Det var også en god fornemmelse at få de sidste fire boliger solgt i starten af 2004.

I maj 2004 flyttede vi endelig ind, og efter en lang indretningsproces, inviterede vi hele AiH til indvielse af fælleshuset i december 2004.

Vi har i planlægnings- og byggefasen købt bistand fra en advokat, en arkitekt og et entreprenørfirma. Desuden bidrog flere erfarne selvbyggere fra AIH med gode inputs på forskellige tidspunkter i processen.

Andelssamfundet, bogruppe 5 Andelssamfundet - bogruppe 5