Mere om træhuse / træ

De fleste af husene i AiH er bygget af træ. Ved at vælge de rigtige træsorter og anvende konstruktiv træbeskyttelse har vi kun haft begrænset brug af trykimprægneret træ. Der er blevet brugt Thuja, lærk, bøg, fyr, gran og Robinie samt bambus (som er en forveddet græsart). De indeholder enten et naturligt imprægneringsmiddel, eller de er blevet behandlet med miljøvenlig maling.

Thuja egner sig ikke til konstruktion, men da den indeholder et naturligt imprægneringsstof er den særdeles god til udvendig beklædning, enten i form af brædder eller som spån. Det er vigtigt at beklædningen bliver slået på med et ventilerende mellemrum. 

I andelssamfundet findes også et hus beklædt med tækkespån af Robinie. Tækkespån har været anvendt i århundreder og kendes i dag nok mest fra stavkirkerne og tagene på grønlandske huse og de Bornholmske rundkirker. Robinie vokser især Sydøst- og Centraleuropa og udgør Europas næststørste forekomst af gavntræ. Det har en meget høj andel af kernetræ og er ca. dobbelt så stærkt som Egetræ. Det er selvimprægnerende og kan fx holde ubehandlet i jord i op til 50 år. Vejdirektoratets hegnspæle og masser af udstyr på legepladser og især naturlegepladser er lavet af ubehandlet Robinie. Tækkespån som facadebeklædning kan i ubehandlet form holde i 150-200 år. 

 

Andelssamfundet, træhuse, bogruppe 2